Show Menu

Close Menu

Pile o´Sápmi
Tromsø 23-28 Januar 2017

Kunst i offentlige rom

Sunna & Zina – Pile o Sápmi

Pile o´Sápmi inviterer inn grafitti kunstnerne Anders Sunna og Linda Zina Aslaksen til Tromsø for å lufte spayboksene.

Det samiske street art teamet jobber fritt med å tolke eller kommentere saken som pågår, og byr dermed på overraskelser for både arrangører og publikum. Kunstnerne starter med verket samtidig som rettssaken starter tirsdag 24 januar, og jobber parallelt med rettssaken fram til den avsluttes torsdag 26 januar. Verket vil kunne beskues underveis.

«Sápmi Air Force», «four nation army», ryper med håndgranater og bombebelter. Anders Sunna portretterer politisk undertrykkelse av sitt folk og er beskyldt for å være sint, truende og politikere her til lands har ønsket han sensurert. Sunna er kjent for å skape overskrifter.

Gatekunst på verdensnivå
Linda Zina Aslaksen er en anerkjent street art-kunstner i London, og Huffington Post nevner henne blant verdens 25 mest bemerkelsesverdige kvinnelige gatekunstnere. Zina har nettopp flyttet hjem til Sápmi og har allerede gjort seg bemerket. Sammen med Sunna lagde hun i fjor Nord-Norges største veggmaleri GetOffDeFence, i regi av Arktisk Graffiti.
Verket skapte store overskrifter blant politikere som ville ha det fjernet og Altaværinger som ønsket det kjært velkommen. Tromsø vil snart møte både graffititeamet og Arktisk Graffiti som kommer for å bistå med koordinering og coolness.

Vuollánmeahttun vuoigŋa
Den uknuselige ånden, Gateutstilling

Gateutstilling av Suohpanterror

Den anonyme samiske kunstner-og aktivistgruppa Suohpanterror vil pryde det offentlige byrommet i Tromsø under rettsaksuka og Pile o´Sapmi i Tromsø. Sentralt for gruppas arbeid er kampen for samiske rettigheter og motviljen mot rovdrift av naturen.

Utstillingen er både morsom, humoristisk og alvorlig. Den viser at vi har ikke gitt opp og at vi ikke kommer til å gi opp, sier talsperson for Suohpanterror, Jenni Laiti.

Suohpanterror har flere internasjonale utstillinger bak seg og var også sentral under gruvedemonstrasjonen i Kallak/Gállok. Utstillingen under Pile ´Sápmi er andre gangen Suohpanterror stiller ut i Norge. Første gangen var på Márkomeannu i 2015.

 

© 2024 Pile o´Sápmi