Show Menu

Close Menu

18th januar, 2017 | Maret Anne Sara

Gatene som galleri

Pile o´Sápmi satser på kunst i offentlig rom og bruker byen som galleri.

Street art, utstilling på gatene, installasjoner på torget, live graffiti, stunt teater gatelangs og overraskelses opptredener hvor som helst i byen. Det er noe av det som kommer til å skje i Tromsø 23-28 januar.

-Vi vil komme til folk med kunsten, ikke vente at folk tilfeldigvis skal komme til oss, sier kunstner og prosjektleder Maret Anne Sara, som har invitert en haug av kunstnerne til Tromsø. Målet med det omfattende kunstprosjektet er å synliggjøre og debattere den pågående rettssaken om statlig tvangsredusering av rein.

Prinsipiell og viktig sak

Kunstprosjektet Pile o´Sapmi følger tett på den prinsipielle rettssaken der en ung reineier, Jovsset Ante Sara (24) har reist sak mot staten i kamp om sine rettigheter. Sara har fått tvangskrav om å slakte ned til 75 gjenlevende dyr, noe som vil bety konkurs for han. Ved å tvinges til konkurs, tvinges samiske reindriftsutøvere også bort fra sin tradisjonelle kulturnæring og sine kulturelle rettigheter. Sara vant saken ved Indre Finnamrk Tingrett i mars 2016, men staten godtar ikke dommen og anket til Hålogaland lagmannsrett. Den Prinsipielle rettssaken tas opp igjen i Tromsø fra 24-26 januar. Pile o´Sapmi oppstod som en kunstnerisk reaksjon under første rettssaken  i Tana, der unge Sara vant saken mot staten. Ettersom staten ikke godtar dommen og har anket til Lagmannsretten i Tromsø, følger kunstbevegelsen med til byen for å skape oppmerksomhet og debatt rundt det som omtales som et statlig overgrep og en prinsipiell samisk rettighetskamp.

Satser på offentlig rom

Kunstner bak Pile o´Sapmi, Maret Anne Sara har allerede annonsert utstillingen ”Bly manifestasjoner – Sapmi 1970-2017” som billedliggjør og manifisterer samisk kamp over bortimot 50 år. I tillegg er det annonsert om et scenekunstprogram med stuntteater på gatene og offentlig performance. Når Pile o´Sapmi nå i tillegg slipper informasjon om utstilling i gatene, installasjonskunst på torget, og et graffiti verk som skal lages parallelt med rettssaken, er det klart at kunst i offentlige rom, blir et viktig begrep.

Møte folk med inntrykk og informasjon

-Man kan ikke forvente seg engasjement hvis folk ikke vet noe om saken. Folk utenfor det kjernesamiske samfunnet kjenner ikke til situasjonen og den prinsipielle rettighetskampen som denne saken står for. Pile o´Sapmi er ute etter å gi folk et innblikk og forståelse av det som foregår i bakgrunnen av denne rettssaken. Hvor prinsipiell saken er for samisk rettssikkerhet og for framtiden av Sapmi, sier kunstner og prosjektleder Maret Anne Sara.

Galleri, film, musikk og samtaler

I tillegg til programmet på gatene og i det offentlige rom, så inviterer  Pile o´Sapmi også til mer intime og dyptgående møter. Det vil være fast utstilling på både Small Projects gallery som er Pile o´Sapmis samarbeidsparner i Tromsø, og på Galleri Snerk. Det vil være et fast Pile o´Sapmi filmprogram og musikk-mingel på Bastard bar.

-De som forhåpentligvis fanger opp noe fra våre offentlige innslag, inviteres videre til dypere møter av flere aspekter i saken og temaet. Vi publiserer eventene på sosiale medier, så det er bare å følge med, sier Maret Anne Sara.

følg Pile o´Sapmi for oppdateringer og info.

Lanserte Pile o´ Sapmi evnets i Tromsø:

Utstillingen Bly manifestasjoner 

Sunna&Zina – Pile o´Sapmi 

Trekning- Pile o´Sapmi art lottery 

© 2024 Pile o´Sápmi